Juhannusaaton juoksukisa  - Poronkusema -  juostiin vuosina 1973 - 1993

Entisinä hyvinä aikoina Lapissakin juhannusaattona juostiin useitakin juoksukilpailuja.
Tarkastelenpa tässä Kemijärvellä järjestettyä Poronkusemajuoksua, niiden juoksujen osalta missä itse mukana olin.

Ensimmäisen kerran osallistuin kilpailuun 1980 silloin juostiin jo kahdeksatta Poronkusemaa, 17 kilometrin reitti oli todella vaativan mäkineen, pehmeää pururataa ja metsäpolkuja.
Taso kisassa oli kova, ja juoksijoita oli mukana 280 juoksijaa ympäri Suomea.
Vaikka olin nopein Lappilainen sijoitukseni oli vasta kuudes yleisessä sarjassa, ja edelläni oli vielä yksi 35 vuotiaiden sarjastakin.
Ihastuin heti tähän kisaan ja mukana olin joka vuosi kun juoksukuntoinen olin, eikä työesteitä ollut.

1986 sitten kisasta jätettiin tämä pitempi päämatka pois, josta seurasi välittömästi että enää ei eteläisemmästä Suomesta kovia juoksijoita lähtöviivalla näkynyt. Siitä lähti myös osanottajien määrän laskuun.

1993 Juostu ilmeisesti 21. Poronkusemajuoksu jäi viimeiseksi, viimeisenä tekohegityksenä kokeiltiin kilpailun siirtämistä Pyhätunturille, mutta osanottajien määrä taisi jäädä reilusti alle sadan.
Niin oli taasen yksi hyvä ja mielenkiintoinen juoksutapahtuma saavuttanut päätepisteensä.

Kyllähä noihin aikoihin osanottajien määrä kisassa kun kisassa oli laskusuunnassa, eikä varmaan ollut helppoa aina löytää talkoohenkistä porukkaa juhannusaatolle, niinpä se osanottajien määrän tippuminen alle kolmasosaan parhaista vuosista tuntui ehkä siltä että on aika pistää piste tälle tapahtumalle.